Szef Kuchni gotuje!

Szef Kuchni gotuje!

2 marca 2013

kajzerki


wyśmienite drożdżowe bułeczki - kajzerki na śniadanie/kolację 
bez porównania z tymi "sklepowymi"

wyrobienie ciasta wymaga odrobinę czasu, ale są tego warte.


składniki:

- 15 dag świeżych drożdży
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- łyżeczka soli
- 1 i 1/2 łyżeczki cukru
- 2-3 łyżki masła
- 3 szklanki mąki
- 1 jajko

- do posypania np. sezam/mak/zioła/słonecznik/dynia/ itp.
- roztrzepane jajko


po pierwsze: robimy zaczyn.
wymieszać drożdże, 5 łyżek wody, cukier, mąki tyle, żeby po wymieszaniu zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany.
odstawić na ok 15-20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

po drugie: robimy ciasto.
do zaczynu dodajemy wszystkie pozostałe składniki. dokładnie mieszamy, żeby się połączyły.
zagniatamy ciasto - wyrabiamy je ok 5 - 7 minut.
odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.

po tym czasie znowu wyrabiamy przez kolejne 5 minut, formujemy kulę, odkładamy ją np. do miski na około 1 godzinę, żeby porządnie wyrosło.

po trzecie: formujemy bułeczki.
ciasto dzielimy na pół, robimy dość gruby wałek i kroimy go na 6 równych części - czyli w sumie wyjdzie nam 12 sztuk bułeczek ;))

formujemy kulki, delikatnie je spłaszczamy, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
na każdej bułeczce ostrym nożem robimy nacięcie na krzyż, smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem (lub innym wybranym dodatkiem).



wstawiamy do piekarnika nagrzanego na ok 220 stopni na około 15 minut.




SMACZNEGO!!! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz