Szef Kuchni gotuje!

Szef Kuchni gotuje!

9 kwietnia 2013

tarta bananowa z kremem




składniki na ciasto:

- 30 dag mąki 
- 20 dag masła
- 10 dag cukru
- 3 żółtka
- szczypta soli

składniki na krem:

- 2 szklanki mleka 3,2%
- 2 łyżki cukru waniliowego
- cukier puder (ilość zależna od tego, czy chcemy aby krem był bardzo słodki, czy mniej słodki) 
- 3 łyżki mąki
- 4 żółtka

składniki na nadzienie:

- 4 banany
- sok z 1/2 cytryny

Robimy ciasto:
mąkę posiekać z masłem, dodać sól, cukier (użyłam brązowego trzcinowego), żółtka. Zagnieść ciasto, owinąć folią i schłodzić przez 30 minut.

Robimy krem:
do niewielkiej części zimnego mleka dodać mąkę i cukier waniliowy, zagotować, ciągle mieszając, żeby się nie przpaliło i po zgęstnieniu miało jednolitą konsystencję, powoli dolewać resztę mleka. Zagotować.
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na jednolita masę.
Do masy z żółtek powoli dodawać masę mleczną. Po połączeniu podgrzewamy w kąpieli wodnej, ciągle mieszając do momentu, aż zgęstnieje.
Pozostawić do ostudzenia.
 
Banany obrać, pokroić w plasterki i skropić sokiem cytrynowym.

Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C . Formę wysmarować masłem, ciasto wyjąć z lodówki, wykleić nim formę. Nakłuć spód widelcem, aby ciasto nie wybrzuszyło się podczas pieczenia. Piec 10 minut w temperaturze 200°C potem zmniejszyć do 160°C i piec jeszcze ok. 20 minut.

Gotowe ciasto przestudzić. Na wystudzonym spodzie ułożyć warstwę bananów, następnie wyłożyć na nie krem. Wierzch udekorować pozostałymi bananami.

Najlepiej ciasto smakuje nastepnego dnia, po nocy spędzonej w lodówce :) wtedy też krem jest już lepiej ścięty i nie rozlewa się na boki podczas krojenia.


SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz