Szef Kuchni gotuje!

Szef Kuchni gotuje!

3 lutego 2013

racuchy drożdżowe z jabłkami


składniki:

- 250 - 300 dag mąki pszennej
- 250 - 300 ml mleka
- 3 jajka
- 1 - 1,5 łyżki cukru
- 2 łyżki masła
- 25 - 30 dag świeżych drożdży
- 2 - 3 duże, kwaśne jabłka
- 2 kieliszeczki alkoholu (spirytus, wódka... ja dałam brandy :))
- oliwa do smażenia






Robimy zaczyn na ciasto:
drożdże zasypać cukrem, dolać trochę dobrze podgrzanego mleka, dosypać tyle mąki, żeby po dokładnym wymieszaniu składników miały konsystencję gęstej śmietany... odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.






Kiedy zaczyn wyrośnie, dodajemy resztę mąki, mleka, roztopione masło, jajka, alkohol...wyrabiamy dokładnie...zostawiamy na kolejne 15-20 minut w ciepłym miejscu, czekamy aż wyrośnie...





Jabłka pokroić w drobną kostkę, dodać do wyrośniętego ciasta, wymieszać... można znowu poczekać kilkanaście minut aż trochę podrośnie, ale nie jest to konieczne - można od razu nakładać łyżką na patelnię, placuszki trochę spłaszczyć. Smażyć chwilę na średnim ogniu (żeby nie przypalić - szybko łapią kolor), przekręcać na drugą stronę.





Wykładać na ręcznik papierowy.

Podawać z cukrem pudrem, dżemem, syropem klonowym...lub same.





SMACZNEGO !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz