Szef Kuchni gotuje!

Szef Kuchni gotuje!

29 stycznia 2013

krewetki ze szpinakiem

składniki:

  • krewetki black tiger
  • masełko - prawdziwe min. 82% tluszczu
  • cytryna (duuużo:))
  • ok. 1 cm imbiru 
  • natka pietruszki
  • czosnek
  • tabasco
  • szpinak świeży
  • roszponka
  • kiełki lucerny
  • jogurt grecki (małe opakowanie)
  • przyprawy (sol, pieprz cayenne, czarny, papryka ostra, słodka, co kto lubi)



szpinak, roszponkę, kiełki umyć, wymieszać lub ułożyć warstwami

do tego sos: sok z połowy cytryny, 4 łyżki oliwy, pół łyżeczki musztardy, pół łyżeczkicukru, sól - roztrzepać, żeby się wszystko połączyło. polać przed samym podaniem.






krewetki: zamarynować dosłownie 10 min.: sok z cytryny, 1 cm startego 
imbiru, 3 ząbki czosnku, kilka kropli tabasco; wrzucić na roztopione masło na
patelni, smażyć chwilę z obydwu stron (dodatkowo na sam koniec nie mogłam się powstrzymać i dodałam 3 łyżki czerwonego wytrawnego wina, poczekałam aż sos się trochę zredukuje), dodać natkę pietruszki.






krewetki razem ze wszystkim co na patelni wyłożyć na szpinak z sałatą.
dodatkowo zrobiłam jeszcze jeden sos: jogurt grecki, sok z cytryny, pieprz
cayenne, sól - osobiście lubię dodatkowo pomaczać sobie w nim krewetki,
niezależnie od sosów już dodanych ;))






SMACZNEGO !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz