Szef Kuchni gotuje!

Szef Kuchni gotuje!

21 września 2013

czekoladowy biszkopt z czekoladowym kremem

a teraz coś na rozgrzanie ;)
baaaaardzo czekoladowe ciasto z baaaardzo czekoladowym kremem!!!

jest pyszne, wcale nie jest przesłodzone, do kawki SUPER





składniki - biszkopt:

- 6 jajek
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 dag prawdziwego masła
- 100 dag cukru pudru
- 100 dag mąki
- 3 czubate łyżki prawdziwego kakao

Żółtka ucieramy z połową cukru pudru, zajmie nam to kilka minut - dopóki z masy nie powstanie puszysty krem białego koloru.




Białka ubijamy na sztywną pianę z drugą połową cukru pudru - również przez kilka minut.
Masło roztapiamy, w tym czasie rozgrzewamy piekarnik do około 170 stopni C.
Mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao przesiewamy przez sitko.




Do kremu z żółtek po troszku dodajemy pianę z białek i mieszamy szpatułką, delikatnie, tak aby białka nam nie opadły ;) na przemian z pianą dodajemy mieszankę mąki z kakao. i tak do wyczerpania składników, a na koniec wlewamy po troszku roztopione, schłodzone masło.
Mieszamy szpatułką tylko do połączenia składników.



Tak przygotowaną masę wykładamy na tortownicę - o średnicy maks. 26 cm (ja wyłożyłam na większą, dlatego też placek wyszedł zbyt niski), dno wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. 




Wstawiamy do piekarnika na około 25 minut.

Wyjmujemy, studzimy i kroimy na dwa oddzielne blaty.


 

Teraz czas na krem.

składniki - krem:

- 330 ml śmietany 30%
- półtorej tabliczki gorzkiej czekolady (można częściowo zastąpić ją mleczną, jeśli ktoś woli krem bardziej słodki)

200 ml śmietany doprowadzamy do wrzenia na małym ogniu, dodajemy czekoladę, mieszamy do połączenia. Studzimy powstałą masę.



130 ml śmietany mocno schładzamy w lodówce. Następnie ubijamy ją na sztywno i łączymy z masą czekoladową. Całość ponownie mocno schładzamy.

Krem rozprowadzamy na dolnym biszkopcie, nakrywamy górnym, lekko dociskamy. 

Teraz robimy polewę - składniki:

- 100 ml śmietany 30%
- tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady

Śmietanę mocno podgrzewamy, wrzucamy czekoladę w kawałkach, mieszamy do rozpuszczenia i połączenia w jednolitą masę. Jeśli jest zbyt gęsta możemy dolać śmietany.
Jeszcze gorący krem rozprowadzamy szpatułką na wierzchu biszkopta. 




Odstawiamy na około 2 godziny do lodówki, aby dobrze się schłodziło.


Po tym czasie ciasto jest gotowe do zjedzenia.




SMACZNEGO !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz