- krewetki black tiger
- masełko - prawdziwe min. 82% tluszczu
- cytryna (duuużo:))
- ok. 1 cm imbiru
- natka pietruszki
- czosnek
- tabasco
- szpinak świeży
- roszponka
- kiełki lucerny
- jogurt grecki (małe opakowanie)
- przyprawy (sol, pieprz cayenne, czarny, papryka ostra, słodka, co kto lubi)
szpinak, roszponkę, kiełki umyć, wymieszać lub ułożyć warstwami
do tego sos: sok z połowy cytryny, 4 łyżki oliwy, pół łyżeczki musztardy, pół łyżeczkicukru, sól - roztrzepać, żeby się wszystko połączyło. polać przed samym podaniem.
krewetki: zamarynować dosłownie 10 min.: sok z cytryny, 1 cm startego
imbiru, 3 ząbki czosnku, kilka kropli tabasco; wrzucić na roztopione masło na
patelni, smażyć chwilę z obydwu stron (dodatkowo na sam koniec nie mogłam się powstrzymać i dodałam 3 łyżki czerwonego wytrawnego wina, poczekałam aż sos się trochę zredukuje), dodać natkę pietruszki.
krewetki razem ze wszystkim co na patelni wyłożyć na szpinak z sałatą.
dodatkowo zrobiłam jeszcze jeden sos: jogurt grecki, sok z cytryny, pieprz
cayenne, sól - osobiście lubię dodatkowo pomaczać sobie w nim krewetki,
niezależnie od sosów już dodanych ;))
SMACZNEGO !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz